Nacionalni koordinacijski centri (Mreža)

Nacionalni koordinacijski centri (NCC-ovi) su organizacije koje imaju ključnu ulogu u području kibernetičke sigurnosti. Evo njihovih glavnih karakteristika:

    1. Jedan NCC iz svake države članice: Svaka država članica ima svoj Nacionalni koordinacijski centar.
    2. Nominirani od strane država članica i obaviješteni Komisiji: NCC-ovi su odabrani od strane država članica i akreditirani od strane Europske komisije.
    3. Posjeduju ili imaju pristup istraživačkom i tehnološkom znanju u području kibernetičke sigurnosti: NCC-ovi su stručnjaci koji posjeduju ili imaju pristup znanju o kibernetičkoj sigurnosti.
    4. Ključna funkcija: izgradnja nacionalnih kapaciteta i povezivanje s postojećim inicijativama i nacionalnom kibernetičkom zajednicom: NCC-ovi rade na jačanju kapaciteta kibernetičke zajednice u svojim zemljama i surađuju s drugim inicijativama.
    5. Učinkovito mogu surađivati i koordinirati s industrijom, akademskom zajednicom, istraživačima, građanima, javnim sektorom i vlastima u okviru NIS-a: NCC-ovi uspostavljaju suradnju s različitim dionicima kako bi poboljšali kibernetičku sigurnost.
    6. Mogu primati izravne EU potpore: NCC-ovi mogu dobiti financijsku podršku iz Europske unije.
    7. Mogu pružiti financijsku podršku trećim stranama: NCC-ovi mogu podržavati druge organizacije i projekte u području kibernetičke sigurnosti.

 

Popis trenutnih Nacionalnih koordinacijskih centara dostupan je na ovoj adresi

Skip to content