Europski centar

Europski centar za kompetencije u kibernetičkoj sigurnosti (The European Cybersecurity Competence Centre (ECCC) ima za cilj povećati kapacitete i konkurentnost Europe u području kibernetičke sigurnosti, surađujući s Mrežom nacionalnih koordinacijskih centara (NCC-ova) kako bi izgradio snažnu kibernetičku zajednicu.

Misija

Europski centar za kompetenciju u kibernetičkoj sigurnosti (ECCC), zajedno s Mrežom nacionalnih koordinacijskih centara (NCC-ova), predstavlja novi okvir Europe za podršku inovacijama i industrijskoj politici u području kibernetičke sigurnosti. Ovaj ekosustav jačat će kapacitete kibernetičke tehnološke zajednice, štititi našu ekonomiju i društvo od cyber napada, održavati izvrsnost istraživanja i pojačati konkurentnost europske i hrvatske industrije u ovom području.

ECCC, koji je smješten u Bukureštu, razvija i provoditi zajednički plan razvoja tehnologije s državama članicama, industrijom i kibernetičkom tehnološkom zajednicom, s posebnim naglaskom na malim i srednjim poduzećima.

Centar i Mreža zajedno će poboljšati našu tehnološku suverenost kroz zajednička ulaganja u strateške projekte kibernetičke sigurnosti.

Centar i Mreža donosit će strateške odluke o ulaganjima i zajednički će koristiti resurse Europske unije, njezinih država članica i, posredno, industrije kako bi poboljšali i ojačali kapacitete tehnologije i industrijske kibernetičke sigurnosti, čime će se povećati otvorena strateška autonomija EU. Centar će imati ključnu ulogu u ostvarivanju ambicioznih ciljeva kibernetičke sigurnosti u okviru programa Digitalna Europa i programa Obzor Europa.

Centar će zajedno s Mrežom podržavati implementaciju inovativnih rješenja u području kibernetičke sigurnosti. Također će olakšavati suradnju i razmjenu stručnosti i kapaciteta među svim relevantnim dionicima, posebno istraživačkim i industrijskim zajednicama, kao i javnim tijelima u zajednici.

Uredba kojom se osniva Europski centar za kompetenciju u kibernetičkoj sigurnosti (ECCC)

Dana 8. lipnja 2021. godine objavljena je Uredba kojom se osniva Europski centar za kompetenciju u kibernetičkoj sigurnosti i Mreža.

Tijekom pregovora koji su doveli do usvajanja Uredbe, suzakonodavci EU-a (Europski parlament i Vijeće) posebno su se složili o pristupu sufinanciranja prema kojem države članice pristaju doprinijeti radu Centra i Mreže, uz zadržavanje dobrovoljnih doprinosa pojedinih država članica.

Suzakonodavci su se također složili o raspodjeli prava glasa između država članica i Unije u Upravnom odboru Centra, dajući Uniji posebna prava glasa pri odlukama koje utječu na proračun EU-a.

ECCC je novi EU organ osnovan na temelju članaka 173. stavka 3. i 188. stavka 1. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (TFEU).

Organizacija ECCC se trenutno osniva. Komisija će osigurati funkcioniranje ECCC-a dok ovaj novi EU organ ne može samostalno djelovati. Administrativna i upravna struktura ECCC-a uključuje:

    • Upravljački odbor koji pruža stratešku orijentaciju i nadzire aktivnosti ECCC-a.
    • Izvršni direktor koji je pravni predstavnik ECCC-a i odgovoran je za njegovo svakodnevno upravljanje.
    • Strateška savjetodavna grupa koja osigurava sveobuhvatan, kontinuiran i trajan dijalog između zajednice i Kompetencijskog centra. ECCC će blisko surađivati s Mrežom nacionalnih koordinacijskih centara (NCC-ova), po jedan centar po državi članici, koji podržavaju kibernetičku zajednicu na nacionalnoj razini i pod određenim uvjetima mogu prenositi EU financiranje.
Skip to content